Дървеници

Дървеници

Факти, разпознаване и контрол

Външен вид

Дървениците са плоски, с овална форма и са червеникаво-кафяви на цвят. Достигат дължина до 4- 5 мм – колкото ябълкова семка. Подуват се и почервеняват, след като са се хранили с кръв.

Поведение, хранене и навици

Дървениците се хранят единствено с кръв. При ниски температури са способни да оцелеят около година без храна. По-активни са през нощта, когато гостоприемникът им спи. Дървениците се крият в цепнатини и пукнатини, в шевовете на матраците, между чаршафите, мебелите, цоклите, електрическите контакти, дори в рамки на картини. Често се срещат в хотелите, където могат да се придвижват от стая в стая чрез багажа на посетителите или други лични вещи като портмонета и куфари.

Как да разбера дали имам дървеници вкъщи?
  • Ако забележите насекомо, подобно на описанието по-горе. Развитият индивид достига формата и размерите на ябълкова семка.
  • Кожна обвивка. В процеса на растеж младите насекоми си сменят кожата, откриването на която е ясен признак за тяхното присъствие.
  • Дефекация. След хранене, дървениците се скриват в леговищата си където оставят черни и кафяви петна.
  • Ухапванията също могат да ни насочат към наличието на дървеници. Разбира се, трябва да се потърсят и допълнителни следи, тъй като причините за зачервена и подута кожа може да са други.
Откъде са дошли?

Можете да ги внесете почти отвсякъде – офиси, магазини, хотели, фитнес зали и т.н. Умеят да се крият добре и са известни с прикачването си към багаж, лични вещи, дори към Вас. След като дървениците са се заселили, може да бъде изключително трудно да се справите с тях без помощта на опитен специалист, но ще намалите значително разходите си за премахването им, ако ги хванете навреме.

Съвети:
  • Изхвърлете ненужните вещи, така ще има по-малко места, където да се крият и ще направи откриването им значително по-лесно.
  • Перете и сушете спалното бельо на възможно най-високата позволена температура.
  • Внимателно оглеждайте, когато си купувате стари мебели.
Колко е сериозен проблемът с дървениците?

Възпроизвеждане: Женската снася между едно и пет яйца на ден, които достигат до между 200 и 500 за целия ѝ живот. При нормална стайна температура и достатъчно храна могат да живеят повече от 300дни.

Дървеници и болести: Възможно е да пренасят болести, но не е известно да пренасят болести по хората.

Ухапвания от дървеници: Дървениците се хранят единствено с кръв, а хората реагират различно на ухапванията.

Как Биоравновесие може да ви помогне?

Дървениците се размножават бързо, така че ранното разпознаване на проблема е от критична важност за предотвратяване развитието на голяма зараза. Нашата интегрирана система за реакция се състои от три основни стъпки:

  • оценяване на ситуацията – оглед на Вашия дом с цел локализиране и преценяване размера на заразата.
  • предприемане на защитни и изтребителни мерки – след оценката се консултираме с Вас, за да решим какво би било най-щадящото и ефикасно решение.
  • последващ мониторинг – правим всичко възможно да се уверим, че проблемът е решен изцяло и Вашето спокойствие е подсигурено.
Цени започващи от
39,90 лв.
/
100
кв.м.