Птици

Факти, разпознаване и контрол

Вредни градски птици

Всяка година хиляди левове се харчат, за почистване на мръсотията, която вредните градски птици правят. Вредните птици като гълъби, лястовици,гарвани и чайки обичат да използват повърхностите на сградите, за да кацат, спят и гнездят. Изпражненията на птиците са киселинни и са причина за бързата ерозия на строителните материали, докато в същото време могат да пренасят до 60 болести, които могат да бъдат предавани. С цел предотвратяване на болести и нежелани щети по имотите, е важно да бъде поставена някакъв вид система, за контрол на птици преди проблема с тях да излезе извън контрол.

Когато избираме решение на проблема с птиците е важно да се знае, за какъв вид птица става въпрос, какво правят и колко е голяма популацията им. Има много продукти за борба с птици на пазара, но в зависимост от ситуацията, избора на конкретен продукт е препоръчителен пред друг. Като например за предотвратяване на кацане и гнездене се препоръчват продукти, които физически ги държат настрана.

За равни повърхности, като парапети, ръбове, билбордове и върхове на сгради е препоръчително да се използват продукти като шипове за птици. Докато за големите халета, хангари и заслони, където птиците се събират замрежването е препоръчителната бариера.

Ето и някой от основните причини, поради които е важен контрола на птиците:

  • Птиците, техните изпражнения и гнезда разнасят предавани болести и ектопаразити.
  • Птичите изпражнения са силно киселинни и правят петна и разграждат строителните материали.
  • Птиците могат да заразят хранителни продукти и материали, когато гнездят в складове.
  • Регулярното почистване на птичи изпражнения генерира високи разходи.
  • Птичите изпражнения могат да запушат отточни тръби и създават риск от пожар в близост до осветление и електроника.
  • Птичите изпражнения създават риск за подхлъзване и падане.
 
 
closeup-selective-focus-shot-pigeons-park-with-greenery_optimized

Основни методи и средства за борба с вредните градски птици:

 

  • Мрежи за птици – използват в затворени или полузатворени пространства, за да предотвратя достъпа на птици, това са хангари складове, балкони, товарни рампи. Подходящи са за всякакви видове птици и при висока популация.
  • Шипове за птици – поставят се на парапети, ръбове, табели, тръби, комини, камери, осветителни тела и други. Подходящи са за гълъби и други по – големи птици. Материалите, от които се изградени са устойчиви на слънчеви лъчи и гарантират дълъг живот. Безопасни са за птиците и не позволяват тяхното нараняване. Разстоянието между шиповете предотвратява събирането на отломки и други отпадъци по тях. Монтират се чрез лепило или винтове.
  • Гел репелент – мулти сензорният репелент е подходящ за поставяне върху климатични инсталации, ръбове, табели, балкони, покриви и други. Използва комбинация от дразнители за птици като по този начин ги прогонва. Поради физиологията на птиците начина, по който виждат гела те определят като опасност. Миризмата от него, докато е приятна за хората, е изключително неприятна за птици. Лепкавата му формула, макар че е малко вероятно да се докоснат до него, е причина да го избягват. Инсталацията му е лесна, използват се миши опашки, лепило или магнитни ленти.

 

Избирането на система за борба с птици

 

При борбата с птиците е важен активните подход, тъй като те бързо си изграждат навици, когато си харесат място за гнездене и прогонването им става трудно с времето. Нашите специалисти ще Ви помогнат в избора на най – подходящото решение за Вас. Правилната комбинация, между различните способи за борба с вредните птици, е това което решава проблема.
closeup-shot-two-stock-doves-standing-roof_optimized