Бълхи

Бълхи

Факти, разпознаване и контрол

Външен вид, поведение и хранене

Бълхите са малки, безкрили и достигат дължина от около 2,5мм. Телата им са лъскави с червеникаво - кафяв цвят, покрити с микроскопични косъмчета, позволяващи лесно придвижване през животинската козина. Въпреки че не разполагат с крила са способни да скачат на големи разстояния.

Възрастните са паразити, които се хранят с кръв от приемника си. Ларвите се хранят с органични отпадъци и най - вече изпражнения, от възрастните бълхи, съдържащи не добре обработената кръв.

Бълхите предпочитат да се хранят от космати животни, най - вече от: кучета, котки, зайци, катерици, плъхове и мишки.

Размножаване

Яйцата не са прикрепени към приемника. Те се люпят на земята, в килими и мокети, чаршафи, тапицерия, и цепнатини по пода. Повечето се излюпват в рамките на два дена.

Бълхи в дома ни

Бълхите са зависими от храненията си, затова повечето нашественици намират път в дома ни чрез домашните любимци или други бозайници. Понякога бълхите могат да станат проблем дори, когато преносителят им вече не е в дома ни. Тогава насочват храненията си към друг приемник. Пример за подобна ситуация е когато сме заловили мишка и сме я изхвърлили, но бълхите които до сега са се хранили от нея се насочват към нас или домашните ни любимци.

Добавянето на прегради е едно от най - важното нещо за много проблеми с вредители, но за съжаления не е толкова ефективно в борбата с бълхите. Въпреки това запечатването на дупки и цепнатини с цел ограничаване на гризачите влияе индиректно по отношение защита от бълхи.

Най - ефективното средство да предпазим дома си е унищожението на външния хабитат от бълхи най - често двор или градина, както и използването на ветеринарно одобрени химикали за прилагане върху домашните любимци.

Контрол

Успешният план за борба се състои от физически и химични методи, които се прилагат върху домашния любимец и засегнатото помещение, а ако има нужда и върху външните площи. Препоръчително е след обработката да се използва прахосмукачка с HEPA филтър, за да може физически да се отстранят яйцата на бълхите.

Цени започващи от
39,90 лв.
/
100
кв.м.