3 неща за молците, които е добре да знаете

3 неща за молците, които е добре да знаете

Когато кажем „молци“ в главата ни често се появява изображението на насекомо, което живее в гардероба и се храни с тъканите на зимните ни дрехи. Но зад наименованието се крият още много и различни неща, които е добре да знаем. Не само, че молците са изключително разнообразни откъм цветове и окраска, размер и форма, те играят и своята роля в природата – от опрашване на растения до изхранване на птици, прилепи и дори хора по света. Ето още някои интересни факти за молците.

 

Има много повече разновидности молци, от колкото предполагаме

Около 160 000 разновидности – това е числото, което учените предполагат, че отговаря на броя различни молци по целия свят. Много от тях още не са описани и предстои тепърва да научаваме нова информация за тях. Молците са толкова много като брой, че те превъзхождат пеперудите със съотношение 10 към 1. Насекомите варират в размерите си, като най-малките са с големина на графит на молив, а най-големите може да ги объркате с пойна птичка. Най-големият молец в света има размах на крилете си от 30 см, което е наистина впечатляващ размер!

 

3 неща за молците, които е добре да знаете - Биоравновесие
3 неща за молците, които е добре да знаете – Биоравновесие

Молците обичат да се преструват на други насекоми

Някои молци са много добре познати на учените с уменията си да се въплъщават на други насекоми. По този начин те се предпазват от хищници, които искат да ги използват за прехрана. Някои молци дотолкова са еволюирали в тази насока, че може лесно да ги объркате с оси, тарантули или богомолки. А някои молци са открили убежище от хищниците, като са еволюирали да приличат на изпражнения на птици.

 

Молците са прехрана за много хищници

Заради многобройната популация на този тип насекоми, те са се превърнали в основен източник на храна, в самото дъно на хранителната верига. Молците са основната прехрана на прилепите, например. За да се предпазят от хищниците, някои насекоми са развили защитни механизми. Тигровите молци произвеждат ултразвуков кликащ звук, който заблуждава сонара на прилепите и по този начин им пречат да ги открият. Но възрастните насекоми не са основната храна, а техните ларви. Учените казват, че ларвите на молците са най-важното нещо, което насекомите могат да донесат на екосистемата, защото са храна за всички останали. Смята се, че 95% от птиците, които трябва да изхранват малките си в гнездото, предпочитат да го правят с ларви.

 

Макар и молците да са важна част от екосистемата, те може да са изключително досадни вредители, щом попаднат в дома. И да причинят много и различни щети, без дори да разберем. Ако искате да се справите с нашествието от насекоми, без да попречите на равновесието в природата – то тогава се доверете на Биоравновесие! Свържете се с нас на телефон 0877-678-333 още днес!

 

 

Има много повече разновидности молци, от колкото предполагаме
Молците обичат да се преструват на други насекоми
Молците са прехрана за много хищници

Публикацията е специално погдотвена от екипа на Биоравновесие
Публикацията е специално погдотвена от екипа на Биоравновесие

Нашият сплотен екип подготви този материал сголямо старание и мотивация. Стремим се да споределим с вас нашия опит и да ви запознаем отблизо с всички аспекти от нашата сфера на дейност. Ако този материал ви харесва - споделете го в социалните мрежи, за да достигне до по-голяма аудитория.

Leave a comment

Изпрати запитване

Наш експерт ще се свърже с вас допълнително, за да уточните всички детайли!

Вземи БЕЗПЛАТНА консултация!

Получете безплатна консултация на телефон 0877 678 333

Ако имате въпроси или не знаете от каква точно помощ имате нужда,
ние ще ви консултираме напълно БЕЗПЛАТНО!

Борба с мравки от Биоравновесие

Обърнете се към нас и ние ще ви помогнем с:

 
  • Избор на подходяща услуга
  • Изчисляване на ориентировъчни разходи
  • Подход при борбата с всякакъв тип вредители
  • Използвани препарати
 
  • Пръскане на овошки и цветя
  • Заявка за посещение
  • Отстъпка за абонамент
  • Индивидуални промоции