Комари

Борба с комари

Факти, разпознаване и контрол при борба с комари

Външен вид при комарите

Комарите принадлежат към същия разред като мухите – диптера. Като такива те имат само един чифт крила. Обикновено имат дълги тънки крака и глава с дълъг хобот. Тялото и крилата им са покрити с малки люспи. Размерите на възрастните варират от 3 до 9мм.

Поведение, навици и хранене на комарите

Комарите са познати с навика на възрастната женска да се храни с кръв за да подпомогне снасянето на яйца. По – малко известно е, че мъжките, а също така и женските се хранят с нектар от цветята. В началните си стадии на живот обикновено се намират в тихи, застоели водоеми. Ларвите им се хранят с различни материи в зависимост от вида им. Повечето се хранят от плаващи дънери и малки водни организми. Някои видове са хищни и се хранят с други комари. Възрастните комари са най-активни от здрачаване до зазоряване, но могат да се активизират и при достатъчна облачност. Не излизат на слънце тъй като могат да се изсушат и да загинат.

Възпроизвеждане на комарите

Мъжките имат антени, които използват за да намерят женските. След като се чифтосат, женската търси хранене с кръв, за да подпомогне производството на яйца. Най – често ги снася в застоели води, но безпроблемно използва и източници на вода произведени от човека. Броя на яйцата варира в зависимост от вида комар, но може да надхвърли 100 броя при единично снасяне. Ларвите се излюпват от яйцата. Хранят се докато са готови да се превърнат в какавида. Възрастните излизат от какавидата върху водната повърхност, където обвивката им се втвърдява.

Контрол и борба с комари

Борбата с комарите е интегриран процес състоящ се от създаване на ограничения и използването на химични средства. Тъй като комарите се развиват във водата, ограничаването на застоелите водоеми играе решаваща роля. И докато ограничаването на средата играе най – важната роля в дългосрочен план, в краткосрочен най – добрия метод е използване на химически средства.
Борба и защита от комари
Изпрати запитване

Наш експерт ще се свърже с вас допълнително, за да уточните всички детайли!