Борба с мишки и плъхове

Професионална борба с мишки и плъхове с Биоравновесие!
Цени от:
39,90 лв. / до 75 м2

Мишки и плъхове – кои гризачи са по-лошите?

Със сигурност спокойно можем да кажем, че независимо дали имате мишки или плъхове в дома си, това е много неприятна ситуация, която изисква внимателен и сериозен подход. Но, замисляли ли сте се някога за разликите между мишки и плъхове и кои гризачи, всъщност, са по-лошите от двата вида. Е, екипът на Биоравновесие има отговорите, които търсите!

Нека първо различим мишките и плъховете

Преди изобщо да засегнем темата кои гризачи са по-лоши, нека ви дадем няколко важни насоки как да различите мишките и плъховете. Гризачите, всъщност, са доста различни по външни видове, но това можете да забележите, само ако имате мишки и плъхове едни до други пред вас. Ако видите гризач с дълга опашка без козина по нея, това най-вероятно е плъх. 

Мишките също имат дълги опашки, но те имат много козина по тях. Говорейки за мишки и плъхове трябва да отбележим и разликата в муцуните и най-вече в областта на носа. При мишките носът е по-триъгълен и леко издължен, докато при плъховете е по-сплескан. Предполагаме вече знаете, че мишките са значително по-дребни като размер от плъховете, като мишките могат спокойно да се промъкнат в дупка с размер 1,7 см в диаметър, докато плъховете се нуждаят от процеп с диаметър поне 2,5 см. 

Тъй като мишките са по-дребни като размер, те могат значително по-лесно да се разхождат из дома ви и да обитават значително повече пространства, от колкото плъховете. Когато говорим за мишки и плъхове трябва да отбележим, че вторите са значително по-агресивните гризачи и ако някой ще ви ухапе, то най-вероятно това ще бъде плъхът. 

Нещо интересно – мишките, всъщност, се страхуват от плъховете, защото те са по-едри и агресивни от тях и може да ги убият за храна. Също така, ако се съмнявате дали имате мишки или плъхове в дома си, мишките може да се открият с помощта на аромати от плъхове.
Ако трябва да сме категорични по темата мишки и плъхове можем спокойно да кажем, че и двата вида гризачи са опасни за дома и човека, като плъховете представляват малко по-голям проблем заради агресивността си към хората и други гризачи.

Мишките и плъховете са еднакво опасни за здравето ви!

Независимо дали имате само един от гризачите или мишки и плъхове в дома си, то винаги трябва да подхождате изключително предпазливо и отговорно към проблема. И мишките и плъховете могат да са носители на различни болести, които може да са потенциално опасни и дори смъртоносни за човек. Освен това гризачите може да са причинители на алергии и астма. 

И мишките и плъховете замърсяват дома ви с урината и изпражненията си и може да са носители на бълхи и кърлежи, които от своя страна да разпространяват други видове болести. И двата вида гризачи са изключително умели в създаването на дупки в стените, преминавайки успешно през изолацията, а понякога дори могат да прекъснат електрически кабел или да прегризат уплътнението и да причинят пожар.

Какво можете да направите, за да избегнете нашествие от мишки и плъхове в дома си?

Ако искате да предпазите дома си от мишки и плъхове, то тогава силно ви препоръчваме да направите тези неща.

 • На първо място проверете за всякакви дупки и по-големи процепи, през които може да се промъкнат гризачите. Огледайте специално пространствата около мебелите, в перални помещения, на тавана и в мазето, в областта на отходни канали, около основите на къщата, както и покрай касите на вратите и прозорците. Ако забележите отвори, през които може да преминат мишки и плъхове, веднага се заемете с отстраняването им! За по-малките отвори можете да използвате стоманена вълна, която да поставите в дупката и да запечатате със силикон и друг материал за изолиране. За по-големите дупки използвайте здрави материали, като метал, цимент или други, които гризачите няма да успеят да прегризат и да си направят отвор;
 • За да се предпазите от мишки и плъхове силно препоръчваме използването на капани. За най-голяма ефективност, обаче, е важно да знаете дали имате мишки или плъхове – това ще ви помогне да определите правилната големина на капана;
 • Поставете капани за мишки и плъхове и във външните части на дома си, особено около основите на къщата;
 • Винаги съхранявайте храна в пластмасови, метални или стъклени контейнери, които не са достъпни за мишките и плъховете. Това важи както за човешката храна, така и за храната на вашите домашни любимци;
 • Ако разлеете нещо, не го оставяйте да престоява, а винаги го почиствайте веднага;
 • За да избегнете нашествие от мишки и плъхове в дома си, винаги мийте чиниите след употреба;
 • Погрижете се, ако имате барбекю, то да е винаги почистено и да няма останали хранителни отпадъци, които може да се превърнат във вечеря за мишките и плъховете;
 • Ако имате домашни любимци е важно да не оставяте храната им през нощта. Тя също е особено апетитна за мишките и плъховете и може да се превърне в причина за размножаването им;
 • Съхранявайте боклука си в метален или пластмасов контейнер, който задължително има капак. По този начин мишките и плъховете няма да имат свободен достъп до хранителните остатъци;
 • Изпразвайте контейнера за боклук често и се старайте да не държите боклук и хранителни отпадъци в дома си;
 • Почиствайте често контейнерите за боклук с хладка вода и сапун. По този начин миризмата от отпадъците няма да привлича мишки и плъхове.
 • И не на последно място – постарайте се моравата ви винаги да е подкъсена и почистена. Така гризачите няма да има къде да се крият и ще превърнете двора си в неприветливо за тях място.

Ако имате проблеми с мишки и плъхове – доверете се на професионалистите!

Ние от Биоравновесие сме фирма за ДДД услуги, която ефективно се справя с най-различни вредители. От насекоми до прогонване на птици и змии – можете спокойно да се доверите на нашия екип. Ако се нуждаете от ефективно премахване на мишки и плъхове, просто се обадете на екипа на Биоравновесие и забравете за проблемите още днес!

Изпрати запитване

Наш експерт ще се свърже с вас допълнително, за да уточните всички детайли!

Вземи БЕЗПЛАТНА консултация!

Получете безплатна консултация на телефон 0877 678 333

Ако имате въпроси или не знаете от каква точно помощ имате нужда,
ние ще ви консултираме напълно БЕЗПЛАТНО!

Борба с мравки от Биоравновесие

Обърнете се към нас и ние ще ви помогнем с:

 
 • Избор на подходяща услуга
 • Изчисляване на ориентировъчни разходи
 • Подход при борбата с всякакъв тип вредители
 • Използвани препарати
 
 • Пръскане на овошки и цветя
 • Заявка за посещение
 • Отстъпка за абонамент
 • Индивидуални промоции