Хлебарки

Борба с хлебарки

Факти, разпознаване и контрол при борбата с хлебарки

Как се разпознават хлебарките?

Хлебарките достигат дължина около 50мм, като тропическите видове достигат по-големи размери в сравнение с тези, намиращи се в други климатични условия. Хлебарките имат шест крака, две антени, а някои видове имат и крила. Повечето видове с крила не са адаптирани към летене.

Факти за хлебарките

Няколко любопитни факти за хлебарките. Някои видове хлебарки се заселват в човешките жилища и се смятат за вредители. Други пък са полезни за околната среда, тъй като обработват разлагащи се органични материали. Вредните хлебарки могат да бъдат носители на различни болести, защото често обитават места с отпадъчни материали или кухни, където има храна. Ресторантите често страдат от нашествия на хлебарки. Отделянето на неприятна миризма и дори звуци са характерни за хлебарките. Мадагаскарската съскаща хлебарка е най-известната, издаваща звуци, хлебарка, но повечето често срещани видове издават доста по-тихи кликащи звуци. Хлебарките могат да всеят хаос във Вашия дом.

Снимка на унищожаване на хлебарки

Ето какво е необходимо да знаете, за да спечелите контрол над борбата с хлебарките:

  • Достъп: хлебарките могат да влязат във вашия дом по много различни начини – през пукнатини и цепнатини, вентилация, канали и водосточни тръби. Често ги носим вкъщи чрез кутии, кашони, покупките от магазина, дори и чрез полепнали яйца по подметките на обувките ни.
  • Идеалната среда за размножаване на хлебарките: вашия дом е идеална среда за развитие на популация от хлебарки. С достатъчно храна, топлина, вода и пространство за снасяне на яйца могат да живеят с години в дома ни.
  • Възпроизвеждане: хлебаркте се възпроизвеждат доста бързо. За всяка една, която видим, може да има поне още десет криещи се и размножаващи се зад стените.
  • Трудност при откриването на хлебарки: тъй като са активни предимно вечер, дори да видите една знайте, че вероятно не е сама. Ако срещнете хлебарка в дома си през деня това е знак, че вероятно леговището ѝ е претъпкано и имате сериозна популация на хлебарки в дома си.
  • Алергии и астма: отпадъците, формирани от хитиновата им обвивка, мъртви хлебарки и изпражнения могат да развият алергии, особено при децата и при по-чувствителните възрастни.
  • Трудността да се справим сами: хлебарките са по-добри в криенето, отколкото сте Вие в намирането, също така яйцата им са защитени с дебела обвивка, с която повечето продукти на пазара не могат да се справят. Без специално оборудване, инсектициди и методи борбата с хлебарките може да се окаже загубена битка.
Изпрати запитване

Наш експерт ще се свърже с вас допълнително, за да уточните всички детайли!