Факти, разпознаване и контрол при борба с оси

Външен вид на осите

Осите сериозно се различават в зависимост от вида си. Повечето имат два чифта крила и тясно тяло. Варират в цвета от черно до зеленикаво и синьо, а в размер от почти микроскопични до няколко сантиметра в дължина.

Поведение, навици и хранене на осите

Осите се делят на два вида такива, които живеят в общество или самостоятелно. Както става ясно някой от тях живеят в колонии, достигащи хиляди бройки. В тези колонии женските извършват всички задължения по гнездото. Осите отшелници живеят самостоятелно и нямат колонии. Те снасят яйца, но ги оставя да се излюпят сами. Някои оси са хищници докато други са паразити. Хищните оси убиват и се хранят с други насекоми или животни, с които хранят и ларвите си. Осите паразити снасят яйцата по телата на други живи същества, като например гъсеници или паяци. Ларвите се хранят от живия си приемник. Осите биха могли да се използват в аграрния сектор, за борба с други вредни насекоми. Много видове се хранят с нектар от цветовете на растенията и така спомагат опрашването им. Някои видове са агресивни и могат да жилят, когато се почувстват застрашени. За разлика от пчелите обаче са способни на множество ужилвания.

Възпроизвеждане при осите

В късното лято, царицата на някой видове ще произведе неоплодени яйца. Те ще се развият в мъжки, които ще оплодят женските, за да се превърнат в царици на следващата година. Оплодените женски преживяват зимата, в скрити места. В повечето случай останалата част от колонията загива. На следващата зима кралицата започва да полага яйца. Оплодените яйца, които произвежда стават на работници, които изграждат гнездото и хранят ларвите.

Контрол - какво отблъсква осите?

При проблем с осите е необходимо да се инспектира обекта и да се намери най-добрия начин за борба с оси. Добра идея е да се ограничава достъпа и наличието на храна, за да се предотврати развитието на следващи колонии и за да се прогонят осите.

Какво отблъсква осите? Прогонване на оси.
Изпрати запитване

Наш експерт ще се свърже с вас допълнително, за да уточните всички детайли!