Борба със стършели

Професионална борба със стършели с Биоравновесие!
Цени от:
89,90 лв. / до 75 м2

Факти, разпознаване и контрол при борба със стършели

Външен вид на стършелите

Възрастния Европейски Стършел е дълъг около 5-5.5 см. Цариците са най-големите като размер от колонията на стършелите. Стършелите имат 2 чифта крила и 6 крака. Европейският стършел е с червеникавокафява глава, тяло и крака.

Как сме завъдили стършели?

Стършелите презимуват в малките пукнатини на домашните стени, кората на дървета и гнилите трупи. Но най-вероятно мястото на намирането на гнездата им е по клоните на дърветата и големите открити храсти и стрехите на къщите. В края на пролетта те изграждат хартиени гнезда в клоните на дърветата и под стрехите. Домовете със защитени кътчета на открито и трудно достъпни места като стрехи, арки, балкони, са идеалните места за стършелите да си направят гнездо. Тези райони са в обхвата на източници на храна като цветя, казани за боклук и крайпътен боклук.

Колко е сериозен проблема?

Когато стършелите се усетят заплаха близо до гнездата си, те стават агресивни и могат да доведат до болезнени ужилвания, раздразнените стършели могат също така и да пръскат отрова в очите на враговете! Като причиняват временна слепота! Докато ужилването им обикновено не причинява дълготрайно увреждане, болката от ужилванията е интензивна и хората които са алергични, могат да получат сериозни алергични реакция. Когато някой е ужилен няколко пъти или е алергичен към отровата на насекомото, се получава системна реакция, която засяга цялото тяло. Такива реакции са силна болка, зачервяване и подпухване около ужилването.

Как да разберем дали имаме стършели?

Най-очевидните признаци за проблем със стършелите е наличието на възрастни и гнезда. По време на изграждане на гнездото, се забелязва как стършели изтръгват тънък слой от дървената ограда, стар дънер или небоядисана част от дървена сграда.

 

Гнездата на стършелите са изградени от субстанция наподобяваща хартия получена от слюнката им и дървесен материал.

Как да разберем дали имаме стършели?

Първата стъпка е да се направи оглед на място от специализиран екип. След огледа дезинфектора ще обясни на собственика на домакинството, къде е намерен проблема и как ще бъде унищожен.

 

След както са направени всички приготовления се престъпва към обработка на гнездото. Дезинфектора предварително ще обясни какви продукти и оборудване ще използва. Такива продукти могат да бъдат готови течни или аерозолни спрейове, с които да се обработят гнездата както и входните точки. Ако гнездото се намира в непосредствен близост до домакинството, такива обработки се предприемат по тъмно, когато почти цялата популация от стършели се е прибрала.

Борба със стършели от Bioravnovesie

Превенция и борба със стършели

След като проблема е решен, вашият дезинфектор ще Ви даде полезни съвети относно критичните точки, които биха могли да спомогнат развитието на нова популация. Собствениците на къщи трябва да поддържат дърветата и храстите добре подрязани, разредени и добре отворени. Тези мерки се налагат, тъй като някои видове стършели предпочитат да изградят гнездата си на скрити и защитени места по растителността.

Жизнен цикъл на стършелите

Колониите от стършели имат годишен жизнен цикъл. Оцеляването на колонията зависи от способността да царицата да преживее в студеното зимно време. Царици започват да изграждат новото гнездо през пролетта и започват да снасят яйца. Тъй като яйцата се излюпват и се превръщат в ларви кралицата работи за уголемяването на гнездото това се прави чрез лов на насекоми с които да се хранят с ларвите. С течение на времето ларвите стават зрели, преминават през стадия на каквида и се развиват първо поколение възрастни. В този момент кралицата престава да работи по разширяването на гнездото за да се съсредоточи върху яйцата. Ролята по доизграждането на гнездото и изхранването на поколението се предоставя на стършелите работници.
Превенция и борба със стършели от Bioravnovesie
Изпрати запитване

Наш експерт ще се свърже с вас допълнително, за да уточните всички детайли!

Вземи БЕЗПЛАТНА консултация!

Получете безплатна консултация на телефон 0877 678 333

Ако имате въпроси или не знаете от каква точно помощ имате нужда,
ние ще ви консултираме напълно БЕЗПЛАТНО!

Борба с мравки от Биоравновесие

Обърнете се към нас и ние ще ви помогнем с:

 
  • Избор на подходяща услуга
  • Изчисляване на ориентировъчни разходи
  • Подход при борбата с всякакъв тип вредители
  • Използвани препарати
 
  • Пръскане на овошки и цветя
  • Заявка за посещение
  • Отстъпка за абонамент
  • Индивидуални промоции