Борба със съсели

Цени от:
79,90 лв. / до 75 м2

Съсели – как да прогоните тези гризачи от дома си?

Макар и да не изглеждат толкова страшни и да са едни от най-безобидните гризачи, на който можете да попаднете, съселите може да са особено опасни за вашия дом. Вредителите са добре познати от хиляди години, като по време на римската империя, европейските съсели са се смятали за деликатес и често са присъствали на трапезата на владетелите. В 21-ви век съселите са просто вредители, които искаме ефективно и бързо да прогоним от дома си. Ако не знаете какво представляват съселите, защо са опасни в дома и как точно да се справите с тях – то продължете да четете в следващите редове!

Какво представляват съселите?

Съселите (или познати по-добре като обикновени сънливци) са гризачи, които са особено популярни в Европа. Тялото на съселите варира от 13 до 20 см, като към него може да се прибави и опашката, която е от порядъка на 12-13 см. 

Често в страната се случва хората да объркат съселите с обикновена катерица, като основната разлика, е че съселите са значително по-дребни на размери. Нормално теглото им варира между 100 и 150 грама, като в периода на хибернация то може да се удвои. Затова и в Западна Европа много хора казват на съселите „тлъсти“ или „ядливи“. 

В Древен Рим точно съселите, излезли от хибернация, са били деликатес с крехкото си, ядливо месо. В повечето случаи съселите имат много малки уши и крачета, но по-големи ходила, които да им позволяват лесно да скачат и да се катерят по дървета и храсти. Съселите са особено популярни в континентална Европа и най-вече в Западна Европа, като често се срещат и в Средиземноморието, както и в Централна Европа и на Балканите. 

В повечето случаи съселите обитават гористи местности, в които предимно има дъбови и букови насаждения. Най-високото надморско равнище, на което могат да живеят съселите, е около 2000 метра надморска височина, като гризачите предпочитат гори с високи и стръмни скални участъци, както и пещери. Но нека това не ви обърква – съселите са широко разпространени и по полетата, далеч от горския пейзаж, както и в близост до човешки насаждения, като плододайни фиданки, например.

Какво още трябва да знаете за съселите?

За да опознаете по-добре тези гризачи е добре да поговорим малко и за техните навици на живот. Съселите най-често спят през деня и са особено активни през нощта. През деня търсят убежище на тъмно и спокойно място, като в природата това, най-често, са празни дънери, пещери и други скривалища. В повечето случаи съселите живеят самостоятелно, макар че има докладвани случаи, в които са били на по-големи групи. Ходилата им произвеждат лепкава течност, която им позволява по-лесно да се катерят дори по гладки повърхности. 

И не на последно място – съселите са активни за около 6 месеца, като след това влизат в периода на хибернация. Това често съвпада с месеците около края на септември до началото на май, като това много зависи от климата, в който живеете. Съселите са най-активни през лятото, като отново – тази активност е основно ограничена през нощта. Тогава се запасяват с храна за периода на хибернация и също така са в размножителен период. По време на периода на хибернация метаболизма на съселите се забавя изключително много, а телесната температура пада до минимум, за да може да се запазят възможно най-дълго хранителните запаси. 

Ако съселите имат ограничен достъп до храна, то периодът на хибернация може да се удължи от 8 на 11 месеца. Хищниците, които най-често (естествено) намаляват популацията на съселите, са бухалите, змии, лисиците, невестулките, както и дивите котки, като, понякога, се случва и домашни котки да ловуват и убиват съсели.

 

Защо съселите са опасни за дома ни?

Съселите са всеядни животни, като това включва дори неща, които не са предназначени за ядене. Има много случаи, в които съселите са били виновници за пожар в къщи и имоти, защото са прегризали някой кабел и това е довело до късо съединение. Също така, съселите може да изядат голяма част от къщата – буквално. Гризачите ефективно правят дупки в гипсокартон, изолация, окачени тавани, дрешници и много други неща в дома. 

Основното нещо, с което се хранят съселите, са ядки и плодове, затова и мазетата и други складови помещения са най-честото място, на което ще откриете съсели в дома си. Ако през нощта чуете звуците на разхождащ се съсел по тавана или между гредите на къщата, то тогава на сутринта може да очаквате да се събудите без ток или с прегризан кабел за интернет или телевизия. 

Освен че имат потенциал да причинят много поразии в дома ви, съселите определено могат да внесат в дома ви и други вредители, като бълхи. Те живеят необезпокоявани в козината на съселите и може лесно да се пренесат на домашните ви любимци или на вас самите. Важно е да знаете, че съселите не са никак плашливи в присъствието на хора, така че можете лесно да установите дали вредителят в дома ви е съсел или друг гризач.

Как ефективно да се справите със съселите?

Съселите са изключително интелигентни гризачи, които са се адаптирали към съвременните методи на елиминирането им и могат ефективно да ги заобикалят и прескачат. Ако смятате, че поставянето на капани ще е достатъчно да се отървете от съселите в дома си – за съжаление далеч не е толкова просто и лесно. За да се справите ефективно със съселите във вашия дом е важно да се доверите на услугите на професионалистите от ДДД фирма

Първата стъпка от ефективното премахване на съселите е правилното им идентифициране – наш специалист ще ви консултира, ще ви зададе необходимите въпроси за да може да определи точно с какъв гризач си имаме работа. След това ще направим план за ефективното премахване на съселите от вашия дом и ще ви дадем съвети за последваща поддръжка и профилактика, за да намалите вероятността от нова популация гризачи в дома си. Не пропускайте да се доверите на екипа на Биоравновесие за вашите проблеми със съсели или други гризачи, насекоми, птици или влечуги! Обадете ни се още днес за консултация!

Изпрати запитване

Наш експерт ще се свърже с вас допълнително, за да уточните всички детайли!

Вземи БЕЗПЛАТНА консултация!

Получете безплатна консултация на телефон 0877 678 333

Ако имате въпроси или не знаете от каква точно помощ имате нужда,
ние ще ви консултираме напълно БЕЗПЛАТНО!

Борба с мравки от Биоравновесие

Обърнете се към нас и ние ще ви помогнем с:

 
  • Избор на подходяща услуга
  • Изчисляване на ориентировъчни разходи
  • Подход при борбата с всякакъв тип вредители
  • Използвани препарати
 
  • Пръскане на овошки и цветя
  • Заявка за посещение
  • Отстъпка за абонамент
  • Индивидуални промоции