Борба с акари

Цени от:
39,90 лв. / до 75 м2

Акари – всичко важно, което е добре да знаете за тях

Със сигурност, поне веднъж през живота си сте чували думата „акари“, но знаете ли какво точно представляват? Акарите са дребни членестоноги (понякога с размери, незабележими за невъоръженото око), които се хранят от растения, насекоми, животни и понякога хора. Поради дребните си размери, хората често не разбират, че са били в контакт с акари, докато не се проявят отличителните физически белези на ухапването, като зачервени, сърбящи подутини по тялото.

 

Тези членестоноги са с размер от половин до 2 милиметра в дължина, което ги прави почти незабележими на пръв поглед. За техни близки „братовчеди“ се смятат паяците и кърлежите. Какво още трябва да знаете за акарите и как правилно да третирате помещенията при опаразитяване? Научете повече в следващите редове!

Опасни ли са акарите за човешкото здраве?

На първо място е добре да обърнем внимание на степента на опасност, която акарите крият за нашето здраве. Както вече споменахме по-горе, ухапването от тези членестоноги може да доведе до поява на подутини по кожата, както и обриви, а в някои редки случаи да причинят и алергична реакция. Важно е да уточним, че има около 5 вида акари, като тези, които най-често хапят хората във външната среда, се наричат чигър.

 

Те са малки ларвоподобни, които имат ярко червено тяло. Макар и да са много малки като размер, ухапванията от чигъра може да са особено болезнени и неприятни. Невъзможността да се видят с просто око ги прави практически незабележими по тревата и те лесно могат да се качат на тялото ви и да ви ухапят.

 

Когато говорим за акари в затворени пространства, то най-често ще ги откриете около гнезда на животни. Такива може да са гнезда на птици, мишки, плъхове, които след като останат безлюдни от създателите си, са вече ненужни на акарите и те се преместват на други места в къщата или апартамента. В повечето случаи ухапването от акарите, независимо дали е навън или вкъщи причинява малки подутини, сърбеж и понякога пъпчици на мястото на ухапването.

 

За третиране на подуването и сърбежа може да използвате лед, както и кремове за успокояване.

Най-опасни за човешкото здраве са акарите, които причиняват краста. Тяхната основна цел е да достигнат до човешкото тяло, където да снесат яйца и да се хранят от гостоприемника. Този вид акари често се предават само при директен контакт тяло в тяло и приличат по форма и размери на останалите видове членестоноги. Те отново причиняват обриви и подутини на мястото на ухапване, но за разлика от останалите видове акари, тези, причиняващи краста, ще предизвикват появата на зачервяване и обриви, докато приемникът не получи необходимото лечение.

 

Не на последно място за акарите, които най-често живеят в мръсна, непочистена мека мебел, пълна с прах. Те често причиняват алергии на хората, но в повечето случаи не се стига до тежки ситуации. Основните симптоми наподобяват сезонна алергия, като хрема, кихане и сърбеж в областта на очите. Всякакви медикаменти за справяне с алергиите ще ви помогнат за облекчаването и на симптомите, причинени от акари.

Как да премахнете акарите от дома си?

Справянето с нашествието от тези членестоноги е лесно, но изисква внимание и търпение. На първо място, преди да пристъпите към третиране на помещенията, е важно да премахнете всякакви ненужни боклуци. Такива може да са големи купчини с хартия, мръсно пране и други. Разгледайте също така меката мебел, матрака, леглото, килима и други „скрити“ места из дома ви, където акарите може да се крият. По този начин ефективно ще премахнете благоприятната среда за развитието и размножаването на акари и да изхвърлите евентуални гнезда с неизлюпени яйца.

След като инспектирате дома си и премахнете ненужните вещи и хартии е време да третирате помещенията срещу акари. Тук можете да изберете дали да използвате домашни методи или да се доверите на фирма, предлагаща ДДД услуги. Всеки един от методите има своите плюсове и минуси. Домашните методи за унищожаване на акари са лесно достъпни на пазара и можете да ги използвате по всяко време, но често третирането с такива продукти може да не е достатъчно за ефективното отстраняване на всички причинители. Използвайте услугите на фирма за ДДД, вие ще получите ефективни и дълготрайни резултати, които ще унищожат всички причинители на проблема. Негативната страна на използването на фирма за ДДД услуги при борбата с акарите може да бъде по-високата цена, спрямо домашните методи, и времето за изчакване до посещението. Цената не трябва да бъде решаващ фактор при борбата с акари, насекоми или влечуги. При използването на професионални услуги получавате ефективност, която да премахне проблема за дълъг период от време, както и консултация от професионалисти. Опитът им позволява да използват най-подходящите препарати в зависимост от вида на членестоногите или насекомите, както и да преценят количеството в зависимост от популацията. Определено си струва да инвестирате в услугите на фирма за ДДД за постигане на най-добри резултати.

След третиране на помещенията срещу акари е препоръчително честото почистване на праха и пускане на прахосмукачка. Не пропускайте да почистите добре меките мебели, пердетата и килимите. Старателното почистване с прахосмукачка значително помага за почистването на популацията на акарите и премахването им. Забърсвайте често всякакви предмети, които не местите често. Такива може да са вази, стационарни телефони, рамки със снимки, рафтове и всякакви други, които може да събират прах.
Изперете всички чаршафи, одеяла и покривала на висока температура или с гореща вода. Това е най-добрият начин да се отървете от акари, които са се заселили в леглото и завивките ви. Препоръчително е да перете всички чаршафи, завивки, калъфки и покривала на всеки 2 седмици във вода с температура по-висока от 60 градуса.

Не на последно място – покрийте леглото си с покривало, което да не събира прах. По този начин ще премахнете благоприятната среда за развитие на акари и ще предпазите леглото си за дълго време.

Борба срещу акарите с Биоравновесие

Ако се нуждаете от професионална помощ в борбата с акарите, то обадете се на Биоравновесие! Ние знаем как да се справим ефективно и дълготрайно с вашите проблеми с насекоми, влечуги и членестоноги. За ефективни резултати в борбата с акарите, не се колебайте да се доверите на Биоравновесие!
Изпрати запитване

Наш експерт ще се свърже с вас допълнително, за да уточните всички детайли!

Вземи БЕЗПЛАТНА консултация!

Получете безплатна консултация на телефон 0877 678 333

Ако имате въпроси или не знаете от каква точно помощ имате нужда,
ние ще ви консултираме напълно БЕЗПЛАТНО!

Борба с мравки от Биоравновесие

Обърнете се към нас и ние ще ви помогнем с:

 
  • Избор на подходяща услуга
  • Изчисляване на ориентировъчни разходи
  • Подход при борбата с всякакъв тип вредители
  • Използвани препарати
 
  • Пръскане на овошки и цветя
  • Заявка за посещение
  • Отстъпка за абонамент
  • Индивидуални промоции