Борба с дървояди

Цени от:
79,90 лв. / до 75 м2

Дървояди – най-големите врагове на дървото

Всеки човек, който има къща или просто обича да се занимава с дърво е запознат добре с дървоядите. Дори и да не сте ги виждали на живо, тези насекоми оставят отличителни следи в дървото, които няма как да сбъркате. Какво представляват те? Как да разберете дали сте нападнати от тези насекоми? И каква е разликата между дървояди и дървеници? Ще разберете в следващите редове!

Какво представляват дървоядите?

Дървоядите, всъщност, са малките ларви на по-големите дървесни бръмбари. Те могат да живеят и да се размножават във всякакъв тип дървесина. Основната цел на дървояда е да снесе яйцата си някъде в естествените пукнатини на дървото. Много хора смятат, че възрастните дървояди са тези, които нарушават целостта на дървото, но това не е така. След време от яйцата се появяват ларви, които си проправят път навън от дървесината и оставят така познатите ни следи.

 

Движението на насекомите се случва само отвътре навън, а не обратното. Те са разпространени по всякакви типове дървесина, като основното изискване е тя да бъде суха. Това са изключително упорити насекоми и веднъж щом се изправите срещу тях няма да намерите спасение докато не ги унищожите до последното яйце. Това може да включва интензивна обработка с препарат и, понякога, отстраняване на засегнатите дървени участъци или предмети.

 

Ако говорим за дървена маса или стол, изхвърлянето им не представлява толкова голям проблем, но ситуацията става значително по-трудна ако дървояди попаднат в под с естествен паркет или се заселят по таван, подпорни греди и друг дървен материал в дома.

Как да разберете дали имате дървояди в дома си?

Разпознаването на дървоядите е много просто и лесно. Ларвите, излизайки от дълбочината на дървесината, оставят зад себе си дупки с широчина по-малка от 3мм, които са перфектно оформени кръгове, без ръбове по тях. В началото ще няколко дупчици по повърхността на дървото, придружени със следи от фин дървен прах около тях или по земята. Колкото по-късно адресирате проблема, толкова повече дупчици ще откривате в близост до първоначалното засегнато място. С увеличаването на популацията на дървоядите ще започнете и да ги чувате.

 

Ларвите издават специфичен звук на „гризане“ на дървото, докато си проправят път към повърхността. Този звук можете да чуете и в областта на дупчиците от предходни ларви. Ако попаднете на възрастни, големи ларви по повърхността на дървото, това също може да ви наведе към мисълта, че се нуждаете от третиране за дървояди. Следващото нещо, което може да ви покаже следи от заразяване, е когато започнете да намирате възрастни насекоми из дома си. Те се показват най-често през топлите сезони, когато е препоръчително да се извършва борба с дървояди.

 

За най-ефективни резултати извършвайте третиране на засегнатите области в периода от началото на месец май до средата или края на месец октомври. Но как да разберете дали това, което виждате е дървояд или дървеница?

Разликите между дървояди и дървеници

На първо място е важно да отбележим, че това са 2 абсолютно различни насекоми, които лесно можете да отличите, ако знаете няколко важни неща за тях. Основното нещо, по което ще познаете дървоядите, е, че те живеят и се хранят с дървен материал. За разпознаването им пред дървениците ще ви помогне и наличието на отличителните следи по дървото (дупчиците, за които споменахме по-горе).

 

За разлика от дървоядите, дървениците използват дървения материал само за убежище, без да нарушават целостта му или да причиняват каквито и да е щети по структурата му. Дървениците се интересуват по-скоро от човешките гостоприемници, които хапят и се хранят с кръвта им. Така че, при заразяване с дървеници (поне) няма да се притеснявате от това леглото ви да не пропадне внезапно през нощта. Дървениците отново може да се пренасят с мебелите, но тяхното третиране и тотално елиминиране е значително по-лесно и бързо от борбата срещу дървояди.

Как да третирате дървояди и да се предпазите от тях?

Успешната борба с дървоядите се нуждае от правилен подход и подбора на качествени и ефективни препарати за процеса. Силно препоръчително е да поверите борбата с дървоядите на професионална фирма за ДДД услуги, която знае как да се справи с проблема дълготрайно.

 

Правилното третиране на заразените с дървояди зони може да изисква използването на различни препарати или методи за полагането им. Препаратите може да се нанасят с помощта на пръскачка, която обхваща по-големи площи едновременно, третиране с помощта на четка, което е подходящо при инфектиране на малки площи с дървояди (например, мебели) и инжектиране на разтвора в отвора, който е създаден от ларвата. Последния метод се използва за третирането на ценни предмети, чиито автентичен вид не позволява третиране с някой от другите два метода. Премахването на дървояди от ценни предмети е добре да се извършва от професионалисти, които работят с дърво и дървен материал.

 

Независимо кой метод на разпространяване на отровата се използва, основната цел е проникването на разтвора в дълбочина и унищожаването на възрастните дървояди и ларвите. По-голямата част от препаратите, които се използват за третиране на дървояди, нямат силен аромат, и не изискват продължителен карантинен период след третиране.

 

За да предпазите дома си от нашествие на дървояди е важно винаги да купувате качествен дървен материал, който е обработен срещу насекоми, включително дървояди. Ако се занимавате с обработка на дървен материал е добре да използвате подходящ имрегнант, който да предпази вашето произведение от дървояди за години напред. А ако сте решили да си вземете красива, старинна дървена маса със сет столове към нея, преди да я приберете вкъщи не забравяйте да я огледате добре за следи от дървояди и да я третирате с подходящите препарати!

 

Ефективно премахване на дървоядите с Биоравновесие

Ако търсите ефективен начин трайно да решите проблема си с дървоядите, вие сте на правилното място! Ние от Биоравновесие можем да ви помогнем да се справите с всяко нашествие на дървояди, дървеници или други насекоми. Вижте и нашата секция за ДДД услуги за бизнеса. За да постигнем най-добрите резултати прилагаме индивидуален подход, след детайлно проучване на конкретната ситуация и степента на инфектиране на помещението. За ефективна борба с дървоядите се доверете на професионалистите от Биоравновесие!
Изпрати запитване

Наш експерт ще се свърже с вас допълнително, за да уточните всички детайли!

Вземи БЕЗПЛАТНА консултация!

Получете безплатна консултация на телефон 0877 678 333

Ако имате въпроси или не знаете от каква точно помощ имате нужда,
ние ще ви консултираме напълно БЕЗПЛАТНО!

Борба с мравки от Биоравновесие

Обърнете се към нас и ние ще ви помогнем с:

 
  • Избор на подходяща услуга
  • Изчисляване на ориентировъчни разходи
  • Подход при борбата с всякакъв тип вредители
  • Използвани препарати
 
  • Пръскане на овошки и цветя
  • Заявка за посещение
  • Отстъпка за абонамент
  • Индивидуални промоции