Къде най-често се крият кърлежите по тялото ни?

Къде най-често се крият кърлежите по тялото ни?

Изключително активни през топлите месеци на годината, кърлежите са особено опасни както за домашните ни любимци, така и за нас самите. Колкото и да внимаваме и да предприемаме превантивни мерки е добре да поговорим по темата – Къде най-често се крият кърлежите по тялото ни? Как да разпознаем, че имаме кърлежи? И как да се предпазим възможно най-добре от тях?

 

Кои са местата, където най-често се крият кърлежите?

Не е никак приятно да разберем, че сме ухапани от кърлеж. Но е още по-лошо ако изобщо не разберем, че това се е случило. Най-притеснителното в цялата ситуация е, че е изключително трудно човек да усети, че го лази кърлеж или нимфа (млад кърлеж). А ухапването е практически безболезнено, без никакви симптоми на сърбеж или парене. В процеса на хранене кърлежите набъбват и това ги прави по-лесни за откриване. Но отново – трябва да знаете къде да търсите.

 

В повечето случаи кърлежите търсят топли и влажни места от тялото, където да се „настанят“ в гостоприемника. При кучетата, например, най-честото място за забиване на кърлеж е в областта на мишниците, в лапите, между пръстите, както и в областта на главата – муцуна, очи и уши. При хората, има около 10 места, които е добре да проверявате регулярно срещу кърлежи. Най-ниската точка, където най-често се крият кърлежите по тялото ни е между пръстите на краката. Проверявайте се особено често, особено ако ходите боси по тревни повърхности. Придвижвайки се нагоре, задната част на колената и краката са второто от най-честите места, където можете да забележите кърлеж. В областта на слабините трябва да се проверявате особено внимателно, защото там кърлежите могат лесно да се скрият и да останат незабелязани с дни. Задната част на кръста и пъпът са особено „апетитни“ зони за кърлежите, заедно със зоната на гърдите и подмишниците. Ако често лежите на тревата е добре регулярно да проверявате задната част на врата си, както и зоната на ушите и скалпа.

 

Как да разпознаем, че сме ухапани от кърлеж?

Най-лесният начин е да откриете кърлежа, които се е забил в тялото. Но това може да бъде малко сложно. Както споменахме по-горе, за разлика от ухапване от комар или друго насекомо, ухапването от кърлеж е на практика безболезнено. И не причинява дразнене на кожата. Например, при ухапване от комар, насекомото инжектира слюнка в раната, чиито протеини предотвратяват съсирването на кръвта. Но това често причинява реакция от имунната система, която се изразява в зачервяване, сърбеж и подуване. При кърлежите е по-различно. Тяхната слюнка съдържа вещества, които блокират тази реакция на организма. Затова можете да разпознаете, че сте ухапани от кърлеж или ако го откриете по тялото си или ако откриете мястото, където е бил забит и от където е паднал.

 

За да се предпазите от кърлежи е добре да предприемете превантивни мерки, като пръскане с репеленти преди излизане, обличане на дълги дрехи при преходи в гори или други необработени местности и да избягвате лежането директно върху тревата. В дома е добре да поддържате тревните повърхности наоколо добре окосени и да се пръскат няколко пъти годишно като превенция срещу кърлежи.

 

Кои са местата, където най-често се крият кърлежите?
Как да разпознаем, че сме ухапани от кърлеж?

Публикацията е специално погдотвена от екипа на Биоравновесие
Публикацията е специално погдотвена от екипа на Биоравновесие

Нашият сплотен екип подготви този материал сголямо старание и мотивация. Стремим се да споределим с вас нашия опит и да ви запознаем отблизо с всички аспекти от нашата сфера на дейност. Ако този материал ви харесва - споделете го в социалните мрежи, за да достигне до по-голяма аудитория.

Leave a comment

Изпрати запитване

Наш експерт ще се свърже с вас допълнително, за да уточните всички детайли!

Вземи БЕЗПЛАТНА консултация!

Получете безплатна консултация на телефон 0877 678 333

Ако имате въпроси или не знаете от каква точно помощ имате нужда,
ние ще ви консултираме напълно БЕЗПЛАТНО!

Борба с мравки от Биоравновесие

Обърнете се към нас и ние ще ви помогнем с:

 
  • Избор на подходяща услуга
  • Изчисляване на ориентировъчни разходи
  • Подход при борбата с всякакъв тип вредители
  • Използвани препарати
 
  • Пръскане на овошки и цветя
  • Заявка за посещение
  • Отстъпка за абонамент
  • Индивидуални промоции