Кърлежи – едни от най-опасните насекоми

Кърлежи – едни от най-опасните насекоми

Пролетта вече е тук! С разцъфването на дърветата и повишаването на температурите, насекомите също се активизират. След зимна хибернация дълбоко скрити в земята на топло кърлежите са едни от първите вредители, които се появяват след топенето на снеговете. Изключително опасни и много коварни – ето какво е важно да знаете за кърлежите.

 

Какво представляват самите кърлежи?

Кърлежите са паразити от класа Паякообразни. Те са изключително дребни като размери (варират между 3 и 5 милиметра, понякога и по-големи), като това зависи много от разновидността и полът на насекомото. Кърлежите са външни паразити, които се нуждаят от кръвта на бозайници, птици, а понякога и влечуги, за да се хранят и преживяват. По света са открити над 900 различни разновидности, като всички те са потенциално опасни за човека и/или животното, към което се прикрепят. Кърлежи можете да откриете на всякакви места – в тревата, в горите, понякога дори на пясъка до морето. Те търсят потенциален донор на храна чрез засичане на аромати, телесна температура, влажност, а понякога и вибрации на околната среда.

 

Какво представляват кърлежите?
Какво представляват кърлежите? – Биоравновесие

Защо кърлежите са толкова опасни за хората и животните?

Възрастните насекоми може да са носители на редица бактерии, вируси и зарази, които са потенциално опасни (а понякога и фатални) за донора на кръв. Кърлежите може да пренасят и повече от 1 болест едновременно, което може да направи диагностицирането и лечението на състоянието по-трудно за лекарите. Някои от най-разпространените зарази, които може да пренасят кърлежите, включват Лаймска болест, Марсилска треска, анаплазмоза и много други. В повечето случаи насекомите се забиват в меките и труднодостъпни части на тялото, което прави забелязването им по-трудно за хората.

 

Как да предпазите себе си и семейството си от вредителите?

Ако имате къща с дворно място или около блока ви има зелени площи е много важно още след стопяването на снеговете и повишаването на температурите да започнете с обработка срещу кърлежи. Това може да се случи самостоятелно или с помощта на професионална ДДД фирма. Независимо кой вариант изберете трябва да започнете възможно най-рано и да повторите процеса няколко пъти през лятото, за по-сигурни резултати. Ежедневната проверка след разходка по тревни площи на семейството и домашните любимци е препоръчителна за превенция срещу внасянето на насекомите в дома. А редовното обезпаразитяване на домашните любимци е задължително за спокойствие на цялото семейство.

 

За ефективна борба срещу кърлежи със сигурност се нуждаете от професионална подкрепа! Доверете се на Биоравновесие днес. Защото вредителите са наша грижа!

Какво представляват самите кърлежи?
Защо кърлежите са толкова опасни за хората и животните?
Как да предпазите себе си и семейството си от вредителите?

Публикацията е специално погдотвена от екипа на Биоравновесие
Публикацията е специално погдотвена от екипа на Биоравновесие

Нашият сплотен екип подготви този материал сголямо старание и мотивация. Стремим се да споределим с вас нашия опит и да ви запознаем отблизо с всички аспекти от нашата сфера на дейност. Ако този материал ви харесва - споделете го в социалните мрежи, за да достигне до по-голяма аудитория.

Leave a comment

Изпрати запитване

Наш експерт ще се свърже с вас допълнително, за да уточните всички детайли!

Вземи БЕЗПЛАТНА консултация!

Получете безплатна консултация на телефон 0877 678 333

Ако имате въпроси или не знаете от каква точно помощ имате нужда,
ние ще ви консултираме напълно БЕЗПЛАТНО!

Борба с мравки от Биоравновесие

Обърнете се към нас и ние ще ви помогнем с:

 
  • Избор на подходяща услуга
  • Изчисляване на ориентировъчни разходи
  • Подход при борбата с всякакъв тип вредители
  • Използвани препарати
 
  • Пръскане на овошки и цветя
  • Заявка за посещение
  • Отстъпка за абонамент
  • Индивидуални промоции