Защо стършелите са опасни за човека?

Защо стършелите са опасни за човека?

Стършелите са насекоми, които могат да бъдат сериозна опасност за човека. В следващите редове ще ви представим някои от причините, поради които стършелите са опасни за човека и как можем да се защитим от тях.

 

Какво представляват стършелите?

Стършелите са насекоми от семейството Vespidae, което включва няколко основни разновидности. Те са известни с характерната си външност на черни и жълти или черни и бели ленти по тялото си, както и с поведението си. Един от най-познатите видове стършели е големият стършел (Vespa crabro), който достига размери до около 3 см. Половите различия между мъжките и женските стършели са ясно различими за човек, тъй като женските са по-големи и по-масивни, докато мъжките са по-малки и по-слаби.

Стършелите са особено известни със своето социално поведение и формирането на колонии. Те живеят в гнезда, които строят от дървени фибри и слюнка. Гнездата на стършелите могат да бъдат открити в както сред природата в подземни дупки или в гори, така и в градската среда. Най-честото място за гнезда на стършелите в града е в изоставени сгради. В гнездото се намират различни камери, включително камера за отглеждане на млади стършели и камера за съхранение на храна.

Храната на стършелите включва насекоми, паяци, пчели и други малки насекоми. Освен с други насекоми, стършелите консумират и плодове и нектар, особено през по-късните месеци на годината, когато насекомите са по-трудни за откриване.

Въпреки че стършелите могат да изглеждат заплашителни, те обикновено не атакуват хората без причина. Те биха нападнали само ако се чувстват заплашени или ако гнездото им е нарушено. Ухапването на стършел може да бъде болезнено и да предизвика алергични реакции при някои хора.

Какво представляват стършелите?
Какво представляват стършелите?

Как стършелите са опасни за човека?

Важно е да се отбележи, че не всички видове стършели са опасни за човека. Въпреки това, поради потенциалния риск от ухапване, вниманието и предпазливостта са необходими, когато се сблъскате с тези насекоми. Ето кои са най-честите причини, които правят стършелите опасни за човека:

Алергични реакции: За много хора ухапването от стършел може да предизвика алергични реакции. Отговорът на организма може да бъде лека до средна форма на сепсис. В някои случаи може да се стигне до анафилактичен шок, който може да бъде фатален. Алергичните реакции на ухапване са изключително сериозни и правят стършелите опасни за човека. Затова трябва да се вземат незабавни мерки за лекарска намеса.

Агресивност и отбранително поведение: Когато стършелите се чувстват заплашени, независимо дали за себе си или за колонията, те са склонни да нападат. Те могат да изпускат феромони, които привличат други стършели и ги мотивират да атакуват. 

Разпространение на болести: Въпреки че стършелите не са общи носители на болести, има риск от разпространение на инфекции чрез ухапването им. Те могат да бъдат носители на патогени, които се предават на човека през ухапването, като например бактерии и вируси. Това прави стършелите опасни за човека и затова е важно да внимаваме с тях.

 

За да се предпазите от стършелите е важно да избягвате близък контакт с тях и да вземете предпазни мерки. Ако откриете гнездо на стършели в близост до вашия дом, тогава незабавно се свържете с професионалистите от Биоравновесие! Ние ви предлагаме ДДД услуги срещу всякакви вредители. Ние ще премахнем гнездото и ще ви дадем съвети за предотвратяване на бъдещи инциденти. Доверете се на Биоравновесие днес!

Какво представляват стършелите?
Как стършелите са опасни за човека?

Публикацията е специално погдотвена от екипа на Биоравновесие
Публикацията е специално погдотвена от екипа на Биоравновесие

Нашият сплотен екип подготви този материал сголямо старание и мотивация. Стремим се да споределим с вас нашия опит и да ви запознаем отблизо с всички аспекти от нашата сфера на дейност. Ако този материал ви харесва - споделете го в социалните мрежи, за да достигне до по-голяма аудитория.

Leave a comment

Изпрати запитване

Наш експерт ще се свърже с вас допълнително, за да уточните всички детайли!

Вземи БЕЗПЛАТНА консултация!

Получете безплатна консултация на телефон 0877 678 333

Ако имате въпроси или не знаете от каква точно помощ имате нужда,
ние ще ви консултираме напълно БЕЗПЛАТНО!

Борба с мравки от Биоравновесие

Обърнете се към нас и ние ще ви помогнем с:

 
  • Избор на подходяща услуга
  • Изчисляване на ориентировъчни разходи
  • Подход при борбата с всякакъв тип вредители
  • Използвани препарати
 
  • Пръскане на овошки и цветя
  • Заявка за посещение
  • Отстъпка за абонамент
  • Индивидуални промоции