Всичко важно за стоножките

Всичко важно за стоножките - Биоравновесие

Макар и в градска среда стоножките да не са толкова разпространени, едва ли има човек, който не знае как изглеждат тези насекоми. Продълговатото тяло и множеството крачета, разположени в двете части на туловището, са отличителния белег на стоножките. Ето кои са някои от най-интересните факти за тези насекоми.

Името на стоножките е подвеждащо

Наименованието „стоножка“ буквално означава сто ноги или 100 крака. А всъщност насекомите може да имат значително по-малко или повече крачета – от 15 до 177 чифта крака. Какъв ще е броят зависи от разновидността на стоножката, както и от дължината на тялото. Колкото повече чифтове крака, толкова по-бързи са насекомите. А как да познаете полът – при женските, последният чифт крака е почти двойно по-дълъг от цялото им тяло.

Тези насекоми са особено активни през нощта

Дори и да имате стоножки в дома си, може и да не ги забележите, защото през деня те са скрити от дневната светлина. Типично стоножките се крият в по-влажни места в дома, като бани и тоалетни, мазета, тавани или килери. През нощта насекомите се активизират в търсене на изоставена храна.

 

Важните факти за стоножките от Биоравновесие!
Важните факти за стоножките от Биоравновесие!

Стоножките не са толкова опасни, колкото си мислим

Макар и да изглеждат особено страшни и неприятни, стоножките не са познати като особено опасни вредители. Някои разновидности, обаче, имат отровни челюсти, които използват за инжектирането на отрова в жертвата си, с която да я убие. Но тези челюсти далеч не са достатъчно здрави и силни за да пробият човешката кожа и да причинят сериозни проблеми. Не е изключено стоножка да ви ухапе като акт на самозащита. В резултат мястото на ухапване може леко да ви наболява и да се подуе (подобно на ужилване от пчела).

Насекомите от този тип са месоядни

Домашните стоножки често се хранят с други насекоми, които пребивават в дома ни. Такива може да са дребни паячета, мухи, хлебарки, както и сребърна рибка. Всички разновидности стоножки има изключително слабо зрение, като те успяват да засекат плячката си с помощта на антените си. Всъщност, някои видове стоножки изобщо нямат очи.

Стоножките имат дълга продължителност на живот

Необезпокоявани от външни фактори, домашните стоножки може да живеят около 5-6 години. Това се смята за особено дълго време при този тип насекоми.

 

Макар и да не са опасни за хората, насекомите може да са особено неприятни и досадни съквартиранти в дома ви. За успешното елиминиране на стоножките се свържете с екипа на Биоравновесие!

 

Името на стоножките е подвеждащо
Тези насекоми са особено активни през нощта
Стоножките не са толкова опасни, колкото си мислим
Насекомите от този тип са месоядни
Стоножките имат дълга продължителност на живот

Публикацията е специално погдотвена от екипа на Биоравновесие
Публикацията е специално погдотвена от екипа на Биоравновесие

Нашият сплотен екип подготви този материал сголямо старание и мотивация. Стремим се да споределим с вас нашия опит и да ви запознаем отблизо с всички аспекти от нашата сфера на дейност. Ако този материал ви харесва - споделете го в социалните мрежи, за да достигне до по-голяма аудитория.

Leave a comment

Изпрати запитване

Наш експерт ще се свърже с вас допълнително, за да уточните всички детайли!

Вземи БЕЗПЛАТНА консултация!

Получете безплатна консултация на телефон 0877 678 333

Ако имате въпроси или не знаете от каква точно помощ имате нужда,
ние ще ви консултираме напълно БЕЗПЛАТНО!

Борба с мравки от Биоравновесие

Обърнете се към нас и ние ще ви помогнем с:

 
  • Избор на подходяща услуга
  • Изчисляване на ориентировъчни разходи
  • Подход при борбата с всякакъв тип вредители
  • Използвани препарати
 
  • Пръскане на овошки и цветя
  • Заявка за посещение
  • Отстъпка за абонамент
  • Индивидуални промоции